Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 15:

Hoe ga jij door na 100-100-100?
Weekopdracht 14:

Welke goede voornemens heb je om ook in 2021 afvalvrij te leven?


Jullie hebben het voornemen om door te gaan met het afval scheiden zoals jullie nu ook al doen. De afgelopen tijd hebben jullie gemerkt dat het niet lastig is om zo min mogelijk restafval te hebben. ...


Jullie hebben het voornemen om door te gaan met het afval scheiden zoals jullie nu ook al doen. De afgelopen tijd hebben jullie gemerkt dat het niet lastig is om zo min mogelijk restafval te hebben.

Dit behalen jullie door goed te scheiden en na te denken over wat je koopt. Kan je bijvoorbeeld boodschappen doen zonder te veel plastic mee naar huis te nemen?

We merken dat jullie het leuk vinden om te blijven praten op een forum als deze. Hier gaan we mee aan de slag!


Weekopdracht 13:

Wat is jouw beste kliekjesrecept na de feestdagen?


Jullie plannen het diner goed, want weinig val jullie hebben na kerst veel kliekjes over. Restjes van eten gebruiken jullie in salades, op pizza’s of vriezen jullie in, zodat je het later op kan eten....


Jullie plannen het diner goed, want weinig val jullie hebben na kerst veel kliekjes over. Restjes van eten gebruiken jullie in salades, op pizza’s of vriezen jullie in, zodat je het later op kan eten. Oud brood wordt getoast en opgegeten, of er worden croutons van gemaakt, erg slim!

Er werd een heerlijk pepernoten monchoutaart gedeeld door Ilse. Overgebleven pepernoten uit de decembermaand kan je goed gebruiken als bodem voor de taart. Ook deelde Dick een recept voor het maken van bouillonpoeder van oude groenten! Je overgebleven groenten droog je in de oven, mix je met kruiden en vervolgens houd je een heerlijk bouillonpoeder over!


Weekopdracht 12:

Terugblikken en vooruitkijken


Vorige week vroegen we jullie om jullie feedback over het project en over de afvalinzameling in de gemeente. Daarover zijn we afgelopen vrijdag 18 december via een digitale bijeenkomst ook met jullie ...


Vorige week vroegen we jullie om jullie feedback over het project en over de afvalinzameling in de gemeente. Daarover zijn we afgelopen vrijdag 18 december via een digitale bijeenkomst ook met jullie in gesprek gegaan. Uiteindelijk hebben 25 van jullie deelgenomen aan het gesprek.

We zijn blij dat veel van jullie positief over het project zijn, dat jullie geleerd hebben van de tips van andere deelnemers en dat jullie nog bewuster zijn geworden van (het scheiden van) afval en jullie eigen gedrag.

Tijdens de bijeenkomst hebben we het over verschillende onderwerpen gehad, zoals:

 • het verdwijnen van prullenbakken in de gemeente (in Midden-Groningen willen we inwoners zoveel mogelijk stimuleren om in wijken en buurten afval te ‘bewaren’ – thuis kan het afval meteen in de juiste container, kan je je afval beter scheiden. Vandaar dat er op verschillende plekken (vooral kapotte) afvalbakken verwijderd zijn. Volgend jaar gaan we vanuit het project zwerfafval daar verder over in gesprek met verschillende buurt- en wijkorganisaties, ook om knelpunten in beeld te krijgen)
 • verpakkingsafval van plastic, metaal en drankenkartons (in Midden-Groningen hebben we bewust voor inzamelzakken gekozen, omdat uit onderzoek blijkt dat in gemeenten die met inzamelzakken werken het afval beter gescheiden wordt. In containers voor verpakkingsafval belandt vaker verkeerd afval (speelt ook mee dat containers niet doorzichtig zijn)).
 • verpakkingsafval en haken om de inzamelzakken op te hangen (in Midden-Groningen starten we in januari met een proef daarmee in Kolham)

Verder hebben we het ook gehad over jullie tips aan de gemeente, zoals:

 • de successen en tips vanuit het platform te plaatsen in de Regiokrant en daarbij ook te laten zien wat dit in geld oplevert.
 • het hangen van labels aan containers met tips voor het scheiden van afval (met een beetje humor)
 • het nog meer betrekken van de jeugd (betrekken van de bibliotheek, meer voorlichting, milieu prijsvraag, inzetten van filmpjes/vlogs waar jongeren zelf aan meewerken…)
 • belonen van goed gedrag door bijvoorbeeld afvalbakken met geluid als er afval in gedaan wordt, financiële beloning,…

En het stopt natuurlijk niet na dit project, na deze honderd dagen. We zijn blij met alle ideeën en tips op het forum en die tijdens de bijeenkomst besproken zijn, en nemen die ook mee in volgende projecten rondom afval. Tijdens de bijeenkomst zijn al verbindingen gelegd voor concrete onderwerpen, zoals bijvoorbeeld met de projectleider zwerfafval Bernard Roessen om over een aantal ideeën door te praten in het nieuwe jaar. Het idee is ook geopperd om verder te gaan met een klantenpanel. Daar komen we in januari nog op terug.


Weekopdracht 11:

Wat kun je maken van oud papier? Hoe krijgen we minder papier bij het oud papier?


Wat hebben we weer veel creatieve ideeën en tips voorbij zien komen deze week! Veel van jullie hebben een NEE-NEE-sticker en jullie lezen en ontvangen ook veel digitaal zoals kranten, boeken, bankafsc...


Wat hebben we weer veel creatieve ideeën en tips voorbij zien komen deze week! Veel van jullie hebben een NEE-NEE-sticker en jullie lezen en ontvangen ook veel digitaal zoals kranten, boeken, bankafschriften etc. Dat scheelt enorm in het oud papier.

Dozen en papieren zakken kun je weer gebruiken om papier in te verzamelen, om te ‘pimpen’ en dan als opbergdoos of als basis voor een suprise te gebruiken. Ook voor oude kranten en tijdschriften hebben jullie genoeg ideeën: als opvulmateriaal, om als inpakpapier te gebruiken, om aan verhuizers te geven, om op de vloer te leggen voor als je gaat schilderen of om voor papier-maché projecten te gebruiken…

Twee leuke tips lichten we graag nog een keer extra uit. Hanneke en Wilrik de Boer maken van oud papier schitterende schalen. En Jenny Brands liet zien hoe je van oud inpakpapier schitterende kerstversiering kunt maken.


Weekopdracht 10:

Hoe vier jij een groene Sinterklaas?


Vieren jullie dit jaar een groene Sinterklaas? Het antwoord is volmondig ja! Een aantal deelnemers vieren geen Sinterklaas en hebben dus ook geen extra afval. De mensen die wel Sinterklaas vieren zijn...


Vieren jullie dit jaar een groene Sinterklaas? Het antwoord is volmondig ja! Een aantal deelnemers vieren geen Sinterklaas en hebben dus ook geen extra afval. De mensen die wel Sinterklaas vieren zijn bewust bezig met een groene Sinterklaas.

Veel mensen kiezen ervoor om een nuttig cadeau te geven op de verjaardag van de goedheiligman. Prullaria en spullen waar je toch niks mee doet worden niet meer gegeven. Ook wordt er nagedacht over de surprises, deze worden veelal gemaakt van oude spullen, die anders weggegooid worden. 

Jullie kwamen er wel achter dat als je een cadeau koopt, er toch vaak een plastic verpakking omheen zit. Helaas ontkom je daar vaak niet aan, gelukkig scheiden jullie het afval daarna wel goed!


Weekopdracht 9:

Wat zit er nog in jouw restafval?


De afgelopen week vroegen we jullie wat er bij jullie nog in het restafval verdwijnt. En wat doen jullie het goed! Dat zien we ook aan de weegresultaten. Gemiddeld scoren jullie 0,7 kilo restafval per...


De afgelopen week vroegen we jullie wat er bij jullie nog in het restafval verdwijnt. En wat doen jullie het goed! Dat zien we ook aan de weegresultaten. Gemiddeld scoren jullie 0,7 kilo restafval per huishouden per week. Tegenover een gemiddelde van 4,3 kilo restafval per huishouden per week in onze gemeente echt een super prestatie!

Zakdoekjes, keukenpapier, stofzuigerzakken, inhoud wc-emmer, kattenbakvulling, hard plastic, kapotte spullen en lege pennen… daar kom je niet omheen. De inhoud van de koffiepads en de theezakjes gaan bij velen al bij het GFT-afval en sommigen van jullie gebruiken al cups of wasbaar maandverband. Het kost wat meer moeite, maar levert ook veel op. Benieuwd of dat ook iets voor jullie is? Robin gaf ook al links naar websites met nuttige informatie over wasbare luiers en wasbaar maandverband:

Ook nog een goede tip is om af en toe na te vragen wat voor verpakkingsmateriaal gebruikt is. Willem deed regelmatig verpakkingen bij het restafval omdat hij dat dat het cellofaan was. Bij navraag bij de groothandel bleek het toch plastic te zijn en gaat het vanaf nu bij het verpakkingsafval.


Weekopdracht 8:

Wat geef jij deze week een tweede leven?


Jullie hadden erg veel dingen wat wel een tweede leven verdient! Veel mensen hebben in de afgelopen corona-tijd het huis opgeruimd en weten wel raad met overgebleven spullen. Jullie brengen het weg n...


Jullie hadden erg veel dingen wat wel een tweede leven verdient!

Veel mensen hebben in de afgelopen corona-tijd het huis opgeruimd en weten wel raad met overgebleven spullen. Jullie brengen het weg naar de kringloopwinkel, zetten het op marktplaats of maken familie en vrienden er blij mee.

Wij plaatsten deze week een video waarin deelnemer Yvette Bodegom liet zien hoe je van een oude broek een leuke tas maakt. Zij was niet de enige die dit doet, We zagen verschillende foto’s van deelnemers die oude stoffen hergebruiken en hier iets leuks van maken!

Leuke antwoorden op de vraag wat jullie een tweede leven hebben gegeven:

 • Oude t-shirts of handdoeken worden later gebruikt als poetslappen
 • Oude bakjes van eten gebruiken jullie opnieuw om spullen in te bewaren
 • Oud kaarsvet wordt gebruikt om een nieuwe kaars van te smelten
 • Oud kippengaas wordt gebruikt om sfeerlichtjes van te maken
 • Van oude stofjes worden mondkapjes gemaakt

Weekopdracht 7:

Sint Maarten: Lukt het jullie afvalvrij te trakteren?


We hebben jullie vorige week gevraagd om jullie ideeën voor een afvalvrije traktatie met elkaar te delen. Een aantal deelnemers wilden (los gekocht) fruit uitdelen. In verband met Corona waren er ook ...


We hebben jullie vorige week gevraagd om jullie ideeën voor een afvalvrije traktatie met elkaar te delen. Een aantal deelnemers wilden (los gekocht) fruit uitdelen. In verband met Corona waren er ook genoeg die dit jaar toch liever voor voorverpakt snoep gingen of juist helemaal niet mee wilden doen. Het leukste voorstel was toch wel om kinderen eens iets creatiefs te geven, zoals een (kleur)potlood, pen, kleurblok, kleurplaat, puzzelboek… Een super leuk idee ook alvast voor volgend jaar.


Weekopdracht 6:

Welke vijf voorwerpen in jouw huis gebruik je nooit?


“Eigenlijk hebben we geen dingen die we niet gebruiken…” Dat zagen we een paar keer langskomen. Sommige deelnemers ruimen al regelmatig ongebruikte dingen op. Voor anderen was het het moment om op te ...


“Eigenlijk hebben we geen dingen die we niet gebruiken…” Dat zagen we een paar keer langskomen. Sommige deelnemers ruimen al regelmatig ongebruikte dingen op. Voor anderen was het het moment om op te ruimen: “Wat een inspirerende opdracht! Ben meteen aan het opruimen geslagen...” En dan helpen alle tips, zoals kleding dat naar Kledingbank Maxima kan, een advertentie ‘gratis af te halen’ op Marktplaats, prikborden op Facebook. We zijn natuurlijk ook benieuwd of de op het forum gratis af te halen compostvat al een nieuwe eigenaar heeft gevonden.

Veel succes deze week ook met de afvalvrije traktaties. Vind je het spannend hoe je in deze coronatijden veilig mee kunt doen? Bekijk dan ook onze tips voor Sint Maarten op de website van de gemeente Midden-Groningen: https://www.midden-groningen.nl/actueel/nieuws/tips-voor-sint-maarten-in-coronatijd


Weekopdracht 5:

GFT, wat kun je ermee?


Vorige week vroegen we jullie wat jullie met jullie groente-, fruit- en tuinafval doen. Wat ons ook deze week weer enorm opviel is hoe goed jullie allemaal bezig zijn. Velen composteren zelfs al. Comp...


Vorige week vroegen we jullie wat jullie met jullie groente-, fruit- en tuinafval doen. Wat ons ook deze week weer enorm opviel is hoe goed jullie allemaal bezig zijn. Velen composteren zelfs al. Composteer je zelf nog niet en ben je benieuwd of het iets voor je is? Kijk dan eens op de website van Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/tuinieren/tuinonderhoud/zelf-composteren

Invasieve exoten

Een belangrijke tip die op het forum voorbij kwam willen we nog een keer extra meegeven, is om extra te letten op zieke planten en agressieve exoten, zoals de Japanse Duizendknoop, de Reuzenberenklauw en de Reuzenbalsemien. Dit soort planten zijn schadelijk voor de natuur en soms ook voor de gezondheid. Om die niet verder te verspreiden, horen die daarom in de grijze restafvalcontainer. Meer informatie over invasieve exoten vinden jullie op: http://invasieve-exoten.nl/


Weekopdracht 4:

Lukt het jou om een week zonder plastic te leven?


Een week zonder plastic leven is erg lastig! Veel producten in de supermarkt, bouwmarkt en zelfs brood bij de bakker is verpakt in plastic. Jullie zijn allemaal al goed bezig met het verminderen van p...


Een week zonder plastic leven is erg lastig! Veel producten in de supermarkt, bouwmarkt en zelfs brood bij de bakker is verpakt in plastic. Jullie zijn allemaal al goed bezig met het verminderen van plastic afval in jullie huishouden. Ga zo door!

Handige tips:

 • Neem je eigen bakje of zakje mee naar de supermarkt of groenteboer, zodat je daar niet om een plastic zakje hoeft te vragen. Of neem een katoenen zak mee naar de bakker, dan kan daar je verse brood in.
 • Kijk kritisch naar de producten die je koopt. Kan je het ergens anders plastic vrij kopen?
 • Producten die je veel gebruikt kan je in grootverpakking kopen, zodat je minder (plastic) verpakkingen hoeft weg te gooien

Weekopdracht 3:

Hoeveel ongebruikte elektrische apparaten kan je vinden in jouw huishouden?


Gemiddeld hebben jullie 2 tot 4 elektrische apparaten in huis die jullie niet (meer) gebruiken. Uit jullie reacties lezen we ook dat sommige apparaten niet vaak maar slechts een paar keer per jaar wor...


Gemiddeld hebben jullie 2 tot 4 elektrische apparaten in huis die jullie niet (meer) gebruiken. Uit jullie reacties lezen we ook dat sommige apparaten niet vaak maar slechts een paar keer per jaar worden gebruikt, zoals een boorhamer of een fonduestel.

Afgelopen week was het Nationale Recycleweek. Elektrische apparaten kan je altijd gratis inleveren bij de Afval Brengpunten. Als jullie je ongebruikte elektrische apparaten vorige week ingeleverd hebben, hebben jullie daar ook nog eens Stichting Lutje Geluk mee gesteund. Extra fijn!

Als een elektrisch apparaat stuk is en je een nieuwe koopt, kun je je kapotte apparaat natuurlijk ook meteen inleveren in diezelfde winkel. Als het nog bruikbaar is, kan het ook naar de kringloop of op Marktplaats. Voor apparaten die je niet of nauwelijks gebruikt, is het misschien ook nog een idee om die te delen met familie, vrienden of buren.


Weekopdracht 2:

De 100 dagen zijn voorbij!


We hebben ontzettend veel foto’s voorbij zien komen. Wat viel ons op… - We zagen veel snijafval op de foto’s terug, bijvoorbeeld schillen van aardappelen, uien of ander groente- en fruitafval. En da...


We hebben ontzettend veel foto’s voorbij zien komen. Wat viel ons op…

 • We zagen veel snijafval op de foto’s terug, bijvoorbeeld schillen van aardappelen, uien of ander groente- en fruitafval. En dat kan natuurlijk allemaal in de groene bak.
 • We zagen bijna nog meer plastic afval op de foto’s.
 • We hebben weinig restafval gezien. Goed bezig!

Mooi ook om te zien hoe jullie elkaar ook tips geven om afval te vermijden. We zagen bijvoorbeeld al recepten voorbijkomen om zelf wasmiddel en vloeibare zeep te maken. Daarmee voorkom je ook al veel verpakkingsafval. Nog een paar tips die we willen meegeven bij het koken van je volgende maaltijd:

 • Gemak dient de mens, maar zelf sauzen maken is niet zo moeilijk. Er is een speciaal kookboek over koken zonder zakjes en pakjes.
 • Op de markt zijn veel onverpakte producten. Misschien is het een idee om voor deze producten te kiezen en ze mee te nemen in een eigen tas. Dat bespaart weer wat verpakkingen.

Succes met de volgende weekopdracht!


Weekopdracht 1:

Waar in huis ontstaat jouw afval?


We waren benieuwd waar in huis jullie afval ontstaat. Daarom hebben we jullie afgelopen week gevraagd hoeveel prullenbakken er in jullie huishoudens staat en waar. Wat ons opviel, is dat jullie al o...


We waren benieuwd waar in huis jullie afval ontstaat. Daarom hebben we jullie afgelopen week gevraagd hoeveel prullenbakken er in jullie huishoudens staat en waar.

Wat ons opviel, is dat jullie al ontzettend goed bezig zijn. Het meeste afval ontstaat toch in de keuken. Gemiddeld staan er vier prullenbakken bij jullie in huis.

Handige tips

We hopen dat jullie met deze weekopdracht meer inzicht en vooral ook ideeën hebben gekregen hoe je je afval thuis handig kunt organiseren. Een paar handige tips van verschillende deelnemers, ook om afval te verwijden, vind je hieronder:

GFT-bakje op aanrecht – Loes Doorn

Ik heb bakje op het aanrecht, zodat je niet voor elk schilletje hoeft te lopen.

Frituurolie – Jeroen Maathuis
Frituurolie kun je her en der ook inleveren in een speciale inzamelcontainer waarna de frituurolie hergebruikt kan worden voor andere doeleinden zoals biodiesel. Afijn, ik lever mijn frituurolie altijd in in de gele container op de parkeerplaats van Plus Spithoff in Schildwolde. Hier gebruik ik dan een oude lege fles frituurolie voor om de oude frituurolie in te doen.

Goede doelen - Arthur Coolen

Veel dingen kun je inleveren voor diverse goede doelen. Kurken, cartridges, oude mobiele telefoons, kroonkurken, aluminium cupjes van waxinelichtjes en allerlei doppen en deksels bijvoorbeeld.